Voor iedereen met inkomen in Box 3

Gepubliceerd op 25 augustus 2022 om 12:21

Meevaller?

Heb je aangifte gedaan in 2021 en had je inkomen in box 3? Dan krijg je vanaf deze week (vanaf 22 augustus 2022) de aanslag in de brievenbus. Niet iedereen tegelijk, want dan raakt de belastingdienst overbelast. Tot half december 2022 is er daarom kans op die blauwe envelop.

Als je alleen spaargeld had in 2021 kan het zomaar eens mee gaan vallen. De berekening is namelijk gunstiger geworden en klopt veel beter met de werkelijkheid. Hoe dan?

Eerst even kort terug naar het begin.

Over de jaren 2017-2020 is door heel veel mensen bezwaar gemaakt tegen de belastingaanslag. Misschien heb je het onmogelijke woord ‘massaalbezwaarprocedure’ ook al eens voorbij zien komen?

De belastingdienst ging er vanuit dat iedereen met geld en/of andere bezittingen (vermogen) in hetzelfde hokje paste. Iedereen zal wel een deel sparen en een deel beleggen. En hoe hoger je vermogen hoe meer beleggingen. Of dat ook echt zo was, deed er niet toe. De opbrengst (het rendement) was ook al van tevoren bepaald.

Op de vingers getikt

Leuk en aardig bedacht, maar daar werd een stokje voor gestoken. De Hoge Raad heeft de bezwaarmakers gelijk gegeven. Belasting betalen is op zich al niet fijn, maar betalen over inkomen (rendement) wat je nooit hebt ontvangen is het andere uiterste. 

Box 3 belastingjaar 2021

Bij de nieuwe rekenmethode gaat de belastingdienst weer terug naar de werkelijkheid. Heb je alleen spaargeld in je aangifte vermeld, dan betaal je ook echt alleen belasting in box 3 over de opbrengst van dat spaargeld. En niet over beleggingen die je helemaal niet had. De opbrengst (het rendement) is nog wel van te voren bepaald, maar voor spaargeld is dat over het jaar 2021 maar 0,01%.

Voorbeeld

Een simpel voorbeeld voor iemand zonder fiscale partner en zonder schulden in box 3.

Over de eerste € 50.000 hoef je geen belasting te betalen. Dat is het heffingsvrij vermogen. Wat er dan nog overblijft is de grondslag sparen/beleggen. 

Spaargeld € 150.000

Heffingsvrij vermogen € 50.000

Grondslag sparen/beleggen € 100.000

Voordeel uit sparen en beleggen = € 100.000 x 0,01% = € 10

Je moet dan in box 3 betalen: 31% belasting over € 10 = € 3

Met de oude rekenmethode (in 2020) was het te betalen bedrag aan belasting in box 3 maar liefst € 731. 

Niet zo gek dat er massaal bezwaar is gemaakt toch?  

Check

Je kunt het bedrag wat je moet betalen ook zelf narekenen.  Via het Hulpmiddel box 3-inkomen (belastingdienst.nl)

Heb jij geen bezwaar gemaakt over de jaren 2017-2020 of te laat? Dan moet je het besluit van het kabinet afwachten. Volgens de belastingdienst is dat nog vóór Prinsjesdag.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Len capelle
2 jaar geleden

Leest makkelijk bedankt voor je duidelijke informatie