Voor niets komt de zon op

Gepubliceerd op 1 september 2022 om 19:48

Laten we met z’n allen hopen dat die veel warmte blijft geven in de herfst en winter van 2022. De rest van dit jaar laat de overheid ons namelijk in de kou zitten.

Uren en uren hebben ze met elkaar onderhandeld (‘ze’ zijn de coalitiepartijen en het kabinet). Een paar miljoen hier, een miljardje daar. Meer dan 14 miljard Euro ging er over de tafel om de Nederlanders te helpen het hoofd boven water te houden.  

Hoe dan?

Eigenlijk is er nog niets zeker. Op Prinsjesdag (20 september 2022) weten we meer. Tot nu toe gaat het alleen om ‘uitgelekte’ berichten. Maar dat uitlekken gebeurt meestal per ongeluk expres. Dan komt de boodschap iets minder hard aan over een paar weken.

In 2022 hoeven we in elk geval nergens meer op te rekenen. De gemeenten en/of de belastingdienst kunnen dat niet aan. Een beetje vreemd dat ze dat in de landen om ons heen wel voor elkaar krijgen. Maar wie weet ….  is dit ook alleen uitgelekt om te kijken hoe Nederland erop reageert. Als er dan tóch nog iets mogelijk is, kan het alleen maar meevallen.

Even op een rijtje

Bijna iedereen komt geld te kort. Dat is al maanden zo. De prijzen stijgen (veel!) harder dan je inkomen. Wat is de overheid van plan vanaf 2023?

  • Minimumloon gaat omhoog met 10%
    • AOW en (bijstand)uitkeringen stijgen mee
  • € 1.300 energietoeslag voor de laagste inkomens blijft
  • Hogere toeslagen (voor zorg, huur en kindgebonden budget voor 3 kinderen of meer)
  • Voor inkomens tot € 70.000 gaat de inkomstenbelasting omlaag
  • Accijns op brandstof blijft tot 1 juli 2023 verlaagd

En wie gaat dat betalen?

De bedrijven die winst maken en de mensen die veel vermogen hebben. Vooral de energiebedrijven moeten (veel) meer belasting gaan betalen. Op die manier betalen zij iets terug van de extra hoge winst die wij met elkaar betaald hebben. Of later nog moeten betalen, als de eindafrekening komt.  

Wordt de koek eerlijk verdeeld?

Daar denkt iedereen anders over. Het meeste geld gaat weer naar de mensen die het minste hebben. Dat lijkt logisch. Maar heb je nét ietsje meer, dan heb je ook met deze nieuwe plannen gewoon pech en moet je je eigen boontjes doppen.  

Toch maar die zon opzoeken dus. Want daar word je vrolijk van EN die is gratis!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.