Lezen is een feest

Gepubliceerd op 18 november 2022 om 14:21

Lezen. Iets wat voor jou zo vanzelfsprekend is, dat je er amper bij nadenkt. En dat is nou net het ‘probleem’. Omdat je leest zonder er eigenlijk bij na te denken, vergeet je heel makkelijk dat er veel mensen zijn die dat níet kunnen. Of in elk geval niet heel goed. En wat gebeurt er als je ergens niet zo goed in bent? Dan is het minder leuk. Dus doe je het ook liever niet. Met als gevolg dat je er niet beter in zult worden.

Keuzes

Dat is vaak helemaal niet erg. Want als jij niet goed bent in hardlopen, dan ga je toch lekker wandelen? Of je gaat keihard trainen als je harder wilt kunnen lopen. En als je niet zo goed kunt koken, kies je eerder voor iets simpels dan voor een uitgebreid viergangenmenu. Helemaal geen punt, kwestie van keuzes maken.

Meedraaien

Met lezen, schrijven en rekenen ligt dat toch net even anders. We weten inmiddels uit verschillende bronnen dat ongeveer 2,5 miljoen mensen in Nederland laaggeletterd zijn. Dat zijn heel veel mensen! En voor al deze mensen is het op de een of andere manier niet makkelijk om mee te draaien in de maatschappij. Dat is al erg genoeg. En daarbij komt dat ze ook niet kunnen genieten van lezen. En dat is echt jammer.  

Het is nog niet te laat

Gelukkig probeert de overheid al van alles om de laaggeletterdheid terug te dringen. Toch klinkt het 'opstellen van doelen' en het 'nemen van maatregelen' niet zo positief. Als we willen voorkomen dat de kinderen en jongeren van nu, het taalprobleem doorgeven aan de volgende generatie, kunnen we ook zelf iets doen. Die doelgroep aan het lezen krijgen.

Geen wedstrijd

Hoe zorg je ervoor dat een boek het wint van het mobieltje, de tablet of de TV? Het gaat niet om winnen. Het kan ook allebei.  De fantasie van kinderen, die daarna doorgroeien naar jongvolwassenen, wordt steeds minder geprikkeld. Overal zijn beelden of filmpjes van te vinden. Op TikTok, YouTube, of welk kanaal dan ook. Toch kan dat hen juist helpen. Ze leren daardoor om dingen voor zich te zien en in te beelden. Een verhaal of een boek wordt daardoor intenser beleefd. Nu is er alleen nog een beetje overtuiging nodig. 

Rust in het koppie 

Je kunt iemand niet overtuigen dat iets leuk is, als diegene het niet zelf ervaart. Als je zelf graag leest, dan weet je wat je ervoor terugkrijgt. De ontspanning die je voelt als je met een tijdschrift of een boek op de bank kruipt. Je komt tot rust. In je hoofd én in je lijf. Je vergeet alles om je heen. Even niet scrollen op die telefoon. Even niet reageren op die social media post. Even niks, alleen jij en je boek. Je gebruikt je fantasie en je voorstellingsvermogen en laat je meeslepen in het verhaal. 

Reis 

Dus ..... laat hen zelf ervaren hoe het is om in een andere wereld te stappen zonder op reis te gaan. Het maakt niet uit of het een spannend, zielig, romantisch of leerzaam verhaal is. Plezier en ontspanning staan voorop. Daarna komt de beloning: beter worden in lezen en ervan genieten. Dat gun je toch iedereen?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.