Ik schrijf niet over mijn dienstverlening. En ik bied geen tips, e-books of workshops aan. Huh? Waarom niet? Dat doet toch iedereen? Precies! En daarom doe ik dat dus juist niet. Eigenwijs? Misschien wel. Dat is ook wijs heb ik weleens gehoord.
Ieder z’n ding natuurlijk, dus als het voor jou goed werkt, lekker blijven doen! Zelf kies ik ervoor om een bericht (of blog) te schrijven over onderwerpen die mij bezighouden en/of actueel zijn. Op die manier ben ik bezig met mijn vak én laat ik aan potentiële opdrachtgevers zien wat mijn schrijfstijl is.
Deze week heb ik gekozen voor de One Love band.
Mensenrechten
Voor wie het heeft gemist (hoewel dat bijna onmogelijk is), zondag 20 november 2022 is het WK-voetbal begonnen in Qatar. Een land waar het met de mensenrechten niet heel nauw wordt genomen. Over het aantal arbeiders dat is overleden tijdens de bouw van de diverse stadions is al heel veel gepraat. Hoe erg het ook is, die mensenlevens krijgen we er niet mee terug.
Om te laten zien dat andere landen de rechten van een mens wél heel serieus nemen, was door de FIFA goedgekeurd dat de aanvoerders een band om de arm zouden dragen met het One Love symbool. Dit staat vóór verbindingen en dus tegen alle vormen van discriminatie.
Niet echt een keuze
Op maandag, de dag dat Nederland de eerste wedstrijd zou spelen, kwam de FIFA opeens met een verbod op die aanvoerdersband. De aanvoerder die desondanks toch met zo’n band het veld op zou komen, kon rekenen op een gele kaart. En dat is natuurlijk geen goede start op een wereldtoernooi. Het dragen van de ‘goedgekeurde ‘no discrimination band was voor Virgil van Dijk dus geen vrijwillige keuze.
Hoe een aanvoerdersband die niet gedragen mag worden tóch wereldwijd aandacht krijgt.
Wat de FIFA waarschijnlijk niet had verwacht, is de wereldwijde aandacht voor het verbod. Nederland was namelijk niet het enige land dat van plan was met deze band te spelen. Ook Engeland, Wales, België, Zwitserland, Duitsland en Denemarken wilden de One Love boodschap uitdragen. Nu dat niet mag, proberen deze landen op een andere manier een statement te maken. Deze landen hebben nog niet allemaal gespeeld, dus er kunnen nog andere acties volgen. Tot nu toe viel op dat de Engelse spelers knielden voor het begin van de wedstrijd en een BBC-analist droeg wél de armband.
Vanmiddag maakte het Duitse team een wel heel opvallend gebaar:

(Foto van VI.nl) “Ons de aanvoerdersband ontnemen betekent hetzelfde als het ontnemen van onze stem. Ons standpunt blijft staan", meldt de Duitse bond DFB op Twitter over het gebaar tijdens de teamfoto.
De aandacht die het onderwerp One Love nu wereldwijd krijgt, is vele malen groter dan wanneer de 7 aanvoerders die band hadden gedragen tijdens een de wedstrijden.
Reactie plaatsen
Reacties