Vuurwerk....het blijft me verbazen

Gepubliceerd op 6 januari 2023 om 12:06

De berichten over de vuurwerkverkopen hielden mij nogal bezig vorige week. Ik ben heus niet roomser dan de paus en ik vind het ook prachtig om te zien. Maar de bedragen die ermee gemoeid zijn lopen toch echt alle spuigaten uit?

Miljoenen euro's de lucht in 

Een recordomzet aan vuurwerk verkocht. Meer dan 110 miljoen euro is letterlijk de lucht in gegaan! Ik vraag me echt af waar de mensen het geld vandaan halen. De een klaagt nog harder dan de ander over de dure boodschappen en de energierekening. Maar vuurwerk ‘moet gewoon kunnen’ en dat ‘hoort erbij’. Een speciaal spaarpotje voor vuurwerk waarschijnlijk? Zoals anderen een potje hebben om carnaval te vieren straks. Dat hoop ik dan maar voor degenen die hun kruit hebben verschoten. Want als je aan het eind van deze maand geld tekort hebt, is het te laat.

 

Wie zal dat betalen?  

En dan heb ik het alleen nog maar over het aanschafbedrag. Want bovenop het bedrag dat is neergeteld om het jaar lekker knallend te beginnen, komen alle andere kosten. Zoals de schade aan gebouwen en aan auto’s. Meer dan 10 miljoen euro schade voor particulieren. Dat is de eerste schatting van de verzekeraars. Daar komt de schade aan bedrijfseigendommen dus nog bij. En de kosten van de hulpverleners, niet te vergeten.

Letsel aan ogen, aan handen en vingers. Gehoorschade. Brandwonden. Zulk persoonlijke schade is niet in geld uit te drukken. Misschien de medische kosten wel, maar het verlies van een (of meer) vinger(s), een hand of een oog niet. Ook al zou je er veel geld voor over hebben, dat lichaamsdeel ben je voor altijd kwijt.

 

Hoe moeilijk is het om te stoppen met een traditie?

Een traditie die alleen maar verliezers kent. En met die verliezers bedoel ik niet alleen de directe slachtoffers en de materiële schade. De mensen die in de zorg werken en de hulpverleners zouden er heel blij mee zijn als er een totaalverbod zou komen. Er zou minder angst zijn, in de aanloop naar het nieuwe jaar. Veel huisdieren zijn hartstikke bang voor die harde knallen. En mensen trouwens ook. Het siervuurwerk lijkt elk jaar mooier te worden, maar ook steeds harder te knallen als het in de lucht ontploft.

 

Een algeheel verbod helpt niet, want we kunnen niet handhaven.

Dat is toch wel wat al te kort door de bocht als je het mij vraagt. Inderdaad, dit jaar is gebleken dat ook op plaatsen waar een afsteekverbod gold, toch gewoon vuurwerk de lucht in ging. De gemiddelde Nederlander lijkt zich niet zoveel aan te trekken van een verbod. Duidelijkheid, daar houden we wel van. Het mag wel of het mag niet. En als het niet mag en je doet het toch, dan is het risico voor jou. Zowel de boete als de eventuele schade die je hebt aangericht.

 

Elke verandering kost tijd

Mensen daarvan doordringen kost tijd. Dat is met elke verandering zo. Voorbeelden genoeg. Niet meer roken in de horeca. Niet bellen achter het stuur. Een helm op als je gaat fietsen. En sinds 1 januari 2023 ook een helm op als je op een snorfiets stapt. Eerst stribbelen we tegen. We willen niet dat de overheid voor ons beslist. Na verloop van tijd went het, en weet je niet meer beter.

Willen we nog langer aanzien dat politie ingezet moet worden om onze hulpverleners te beschermen als ze vuurwerkbranden willen blussen? Ik vind het echt te gek voor woorden. En als er met een vuurwerkverbod een eerste stap gezet kan worden om hen te beschermen - zodat de politie kan handhaven - ben ik voorstander.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.