En wéér 3 maanden erbij

Gepubliceerd op 11 november 2022 om 13:48

Omdat we -gemiddeld- allemaal steeds ouder worden, gaat de AOW-leeftijd in 2028 weer omhoog. Naar 67 jaar en 3 maanden. Maar let op dat woordje gemiddeld. 

Meten is weten? 

De leeftijd waarop we recht hebben op een AOW-uitkering is gebaseerd op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het CBS verwacht dat je nog 21,05 jaar zal leven, als je in het jaar 2028 de leeftijd van 65 jaar hebt bereikt. Dat komt erop neer dat we ongeveer 86 jaar worden.  Gemiddeld dus. Want vrouwen leven op een of andere manier altijd iets langer dan mannen. En tegenover al die mensen die nog ouder worden dan die 86 jaar, staan natuurlijk de mensen die deze leeftijd bij lange na niet zullen halen. Door ziekte, een ongeluk, of gewoon minder ‘geluk’.

Het gaat om de manier waarop

Ik geloof heus wel dat die getallen kloppen. Maar wat het zo frustrerend maakt, is dat er geen rekening gehouden wordt met de manier waarop we ouder worden. 1 op de 5 mensen krijgt dementie. Op dit moment lijdt 25% van de mensen van 80 jaar en ouder aan deze ziekte. En die aantallen blijven groeien. Hoe meer de AOW-leeftijd omhoog wordt bijgesteld, des te korter wordt de ‘gezonde vrije tijd’ die je nog over hebt straks.

De ene generatie betaalt voor de andere

Heb ik een beter idee dan, om onze ‘oude dag’ betaalbaar te houden in de toekomst? Nee, dat schud ik ook niet zo 1, 2, 3  uit mijn mouw. Maar tel alle premie eens op, die je zelf heel je leven al hebt betaald om AOW te ‘krijgen’ aan het eind van de rit. Zeker weten dat je daar een goed pensioen van had kunnen kopen. Maar ja, zo werkt het niet. Iedereen die nu in Nederland woont en inkomen heeft, betaalt de AOW voor de vorige generatie. Door de vergrijzing dreigt dat straks moeilijker te worden en dus moeten we zelf langer doorwerken.

Afgeschreven

En dát is dan weer een ander gevoelig punt. Want ook al zou je wíllen doorwerken, werkgevers zitten helemaal niet te wachten op ‘oudjes’. Die hebben liever iemand die net afgestudeerd is of in ieder geval niet ouder is dan 35 jaar. Anders pas je niet in het jonge en dynamische team. Zie er maar eens tussen te komen als 50-plusser. Misschien dat de krapte op de arbeidsmarkt het nu wat makkelijker maakt? Maar over het algemeen ben je al bijna ‘afgeschreven’ voor een werkgever. Terwijl je een bak aan ervaring meeneemt en het de bedoeling is dat je nog ruim 17 jaar meedraait in de maatschappij.

Moraal van dit verhaal

Leef en geniet nu, wacht niet tot ‘later’ als je met pensioen bent….

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.