Toeslagen, ze zijn er niet voor niks

Gepubliceerd op 1 december 2022 om 11:24

Het was al aangekondigd op de 3e dinsdag in september (Prinsjesdag). Toen leek 2023 nog heel ver weg. Vanaf vandaag is het nog maar één maand. Hoog tijd om nog eens te checken of je komend jaar misschien wél recht hebt op een toeslag. Omdat we allemaal te maken hebben met (veel) hogere kosten, komen meer mensen daarvoor in aanmerking in 2023. Het is de moeite waard, maar je moet er soms wel iets voor doen.

Zorgtoeslag

Is je inkomen in 2023 (zonder toeslagpartner) minder dan € 38.520?

Of (met toeslagpartner) minder dan € 48.224?

Die bedragen waren dit jaar nog een stuk lager (€ 31.998 en € 40.944). Het is dus goed mogelijk dat je vanaf 2023 opeens recht hebt op zorgtoeslag. Als je dat eerder niet kreeg, moet je het zélf aanvragen.

Je mag niet teveel vermogen hebben (zonder toeslagpartner € 127.582 en met toeslagpartner € 161.329). Maar eerlijk gezegd denk ik niet dat heel veel mensen daar ‘last’ van hebben.

 

Huurtoeslag

Ook de huurtoeslag gaat extra omhoog. Als je vanaf 2023 minder huur betaalt dan € 808,06 per maand, heb je misschien recht op huurtoeslag.

Ben je jonger dan 23 en heb je geen kinderen, dan is een huurbedrag van € 452,20 per maand het maximum.

Er is geen vast bedrag voor je inkomen. Of je wel of niet in aanmerking komt voor huurtoeslag heeft te maken met:

  • je leeftijd
  • het huurbedrag
  • wie er bij je huishouden hoort

Op de website van de belastingdienst kun je een proefberekening doen. Dan weet je gelijk of je er recht op hebt of niet.

 

Energietoeslag

Deze toeslag wordt ook in 2023 uitgekeerd aan iedereen met een bijstandsuitkering, IOAW-, IOAZ- of Bbz-uitkering.

Heb je geen van deze uitkeringen, maar is je inkomen niet meer dan 120% van het sociaal minimum? Ook dan heb je waarschijnlijk recht op deze toeslag van € 1.300 per jaar.

Sommige gemeenten houden een andere norm aan om meer mensen te kunnen helpen. 130% of zelfs 150% van het sociaal minimum komt voor. Kijk daarom op de website van je gemeente hoe dat bij jou is geregeld.

 

Kindgebonden budget

Net als de toeslagen, gaat ook het kindgebonden budget in 2023 extra omhoog. Je krijgt meer per kind. En alleenstaande ouders krijgen een extra verhoging. Krijg je dit jaar al kindgebonden budget? Dan zie je bij Mijn toeslagen hoeveel je in 2023 krijgt.

Kreeg je eerder nog geen kindgebonden budget? Maak dan een proefberekening en kijk of je er recht op hebt. Je kunt het budget dan aanvragen in Mijn toeslagen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.